FAMILJERÄTT
Advokat Salonen har lång och gedigen erfarenhet av familjerätt och att företräda klienter i familjerättsliga tvister. Hon är även meriterad som medlare.
Vårdnad, boende och umgänge
Principen om barnets bästa är avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge enligt föräldrabalken och barnkonventionen. Föräldrarna kan med fördel själva komma överens om hur dessa delar ska regleras. Genom familjerätten finns det möjlighet att upprätta avtal för socialnämndens godkännande. Avtalet gäller då likt dom från tingsrätten. När det saknas möjligheter att komma överens kan det bli nödvändigt att inleda en rättslig process vid tingsrätten. Innan stämningsansökan inges måste föräldern genomföra informationssamtal hos familjerätten. Om det saknas intyg som visar att man har varit på informationssamtal, avvisas stämningsansökan.
VÅRDNAD
Vårdnaden om barnet är gemensam när föräldrarna var gifta vid barnets nedkomst eller efter bekräftelse om föräldraskap till socialnämnden. Vårdnad innebär att föräldern har juridisk bestämmanderätt över frågor som ankommer barnet. Det vanligaste är att föräldrarna har gemensam vårdnad och det är oftast till fördel för barnet.
Ibland är det inte förenligt med barnets bästa att vårdnaden är gemensam. I föräldrabalken anges;
”Vid bedömningen av om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller om en av dem ska ha ensam vårdnad ska rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet.”
BOENDE
När föräldrarna inte lever tillsammans måste barnet vara folkbokförd hos någon av dem. Om föräldrarna inte är överens om barnets boende behöver frågan lösas företrädesvis genom familjerätten. Om inte det är möjligt kan det vara nödvändigt att stämma in vid tingsrätten. Det är alltid barnets bästa som är avgörande och om barnet är av ålder och mognad ska barnets åsikter ska tillmätas betydelse.
UMGÄNGE
Barn har rätt till nära och god kontakt med sina båda föräldrar. Det är en rättighet för barn som vårdnadshavare ska tillgodose.
Verkställighet enligt föräldrabalken
Tingsrättens avgörande om vårdnad, boende och umgänge och avtal om desamma som godkänts av socialnämnden ska följas.
Om en förälder vägrar kan den andra föräldern vända sig till domstolen och stämma in om verkställighet. Det är barnets bästa som ska vara avgörande. Ärende om verkställighet handläggs av domstolen med skyndsamhet.
Tingsrätten försöker alltid få till en samförståndslösning mellan föräldrarna vilket sker genom att en medlare kan utses. Medlare är oftast en advokat med lång erfarenhet. Medlaren har i uppdrag att verka för att den som har hand om barnet frivilligt skall fullgöra vad som åligger honom eller henne.
Om frivilliga lösningar misslyckas får rätten besluta om verkställighet och kan förordna om tvångsmedel utan yrkande från sökande. Det kan vara vite och polishämtning om inte särskilda skäl talar emot det.
HINDER MOT VERKSTÄLLIGHET
Har barnet nått en sådan ålder och mognad att dess vilja bör beaktas, får verkställighet inte ske mot barnets vilja utom då rätten finner det nödvändigt av hänsyn till barnets bästa. Rätten ska vägra verkställighet, om det är uppenbart att verkställigheten är oförenlig med barnets bästa.
Underhåll till barn enligt föräldrabalken
Föräldrar har underhållsskyldighet till sina barn utifrån vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Man ska även ta hänsyn till barnets egna inkomster och tillgångar, samt barnets eventuella sociala förmåner.
Den förälder som barnet inte bor varaktigt med betalar underhållsbidrag. Underhållsbidraget betalas fram till dess barnet blir myndig eller senast tills barnet är 21 år om barnet går i skolan.
Vid beräkning av hur mycket underhållsbidrag som ska betalas tillämpades tidigare Socialstyrelsens schablonbelopp som utgår från prisbasbeloppet. Numera tillämpas i stället Konsumentverkets schabloner. Försäkringskassan har en användarvänlig beräkningsmodell som med fördel kan användas.
Underhållsbidraget kan fastställas i avtal som föräldrarna kommer överens om. Om en förälder inte vill medverka till att fastställa underhållsbidrag som barnet har rätt till kan det bli nödvändigt att väcka talan vid tingsrätten.
Medling i familjerättsliga ärenden
Vårdnadstvister kan lösas genom medling. En medlare kan tingsrätten utse och få i uppdrag att söka samförståndslösning. Om man inte vill väcka talan i tingsrätten kan man lösa alla frågor genom privat medling. Advokat Salonen är meriterad som medlare och åtar sig uppdrag av tingsrätten men även privat.
Finansiering
Arvodet för familjerättsliga ärenden följer av lag reglerad domstolstaxa som för år 2024 är 1 914 kr ink moms. Taxan justeras årligen.
För familjerättsliga avtalshandlingar erbjuder advokatfirman fast pris.
Rättsskydd
Man kan ha rätt att få dina kostnader för arvodet ersatt genom rättsskydd som är ett moment i din hemförsäkring eller annan försäkring. Beslut om rättsskydd föregås av ansökan till ditt försäkringsbolag. Självrisken är 20–25 %. Det finns villkor som ska vara uppfyllda för att få beviljat rättsskydd. Advokat Salonen hjälper till med ansökan till försäkringsbolaget.
Det uppmärksammas att man kan inte har rätt till rättsskydd i ärenden om verkställighet.
Rättshjälp
Om man inte får beslut om rättsskydd kan det finnas möjlighet att bli beviljad rättshjälp. Det förutsätts att man inte har ekonomiskt underlag som överskrider 260 000 kr per år. Den som beviljas rättshjälp ska betala den första rådgivningstimman och rättshjälpsavgift mellan 2–40 % beroende på det ekonomiska underlaget. Advokat Salonen hjälper till med ansökan till tingsrätten.
Det uppmärksammas att den som har rätt till rättsskydd kan inte bli beviljad rättshjälp.
Egen finansiering
Om du inte uppfyller kraven varken för rättsskydd eller rättshjälp måste du betala hela arvodet själv. Det sker utifrån överenskommelse med advokat Salonen och under förutsättning att man inte är restförd hos Kronofogden.